De kruisgangen van Abdij Rolduc zijn een prachtige locatie voor het exposeren van schilderijen, foto’s, beelden of plastieken. Regelmatig vinden er dan ook exposities plaats van kunstenaars (professionals en amateurs) of galeriehouders. De exposities zijn vrij toegankelijk tussen 10.00 en 18.00 uur.

Wilt u ook een keer in deze mooie entourage exposeren? Neem dan contact met ons op via info@bcrolduc.nl.

 

Planning

De volgende exposities zijn al gepland:

2021

November/December Anne Wetzels

2022

Maart Stichting Singe
April Stichting Singe
Mei Vazom
Juni Kunstkring Parkstad
Juli Tonny de Moree
September  Jos Solberg/Loek Groenendijk/Leo Horbach

November-December 2021

In november en december 2021 kunt u in de kruisgangen van Abdij Rolduc in Kerkrade de schilderijen en foto’s bewonderen van Anne Wetzels.

Anne schildert in olieverf, bij voorkeur op onbewerkt linnen. Landschappen vormen haar onderwerp, maar geen standaard landschappen. Vaak zoomt zij  in op details die niet onmiddellijk herkenbaar zijn en daardoor abstract aandoen. Vanaf een afstand lijken haar werken realistisch, maar in feite zijn ze geschilderd met een impressionistische toets.

Anne schildert voornamelijk aan de hand van foto’s die zij zelf maakt. Zij vindt het echter niet zozeer belangrijk dat haar schilderijen precies weergeven wat op de foto staat, maar wel dat ze de sfeer weergeven die haar trof toen zij de foto maakte.

Zij is gefascineerd door het thema ‘reflectie’; weerspiegeling in water of glas. “Je ziet in dergelijke beelden meer dan drie dimensies”, zegt zij. “In water bijvoorbeeld zie je het wateroppervlak en wat daarop drijft en eruit steekt; je ziet wat er op de oever staat, maar ook wat  op de bodem ligt en wat er in het oppervlak wordt weerspiegeld: planten, bomen, gebouwen, wolken. In glas of zeepbellen zie je een vergelijkbare gelaagdheid. Ik vind het een uitdaging om al die dimensies in olieverf weer te geven.”

Annes geëxposeerde foto’s noemt zij ‘landschappelijk’. De beelden doen aan landschappen denken, maar vaak gaat het om details van heel andere onderwerpen.

Bij zowel schilderijen als foto’s is haar drijfveer haar zoektocht naar schoonheid in de wereld om haar heen, in de natuur en in alledaagse dingen. “Het zien van schoonheid houdt mij overeind en biedt mij troost in een wereld vol vervuiling, onrecht, ongelijkheid en agressie”, zegt zij. Een aantal van haar schilderijen hebben als thema haar grote zorgen om wat de mens met zijn leefomgeving doet. Ook in de beelden van die schilderijen zoekt zij echter primair schoonheid, zoals in deze expositie te zien is.

Meer info op www.annewetzels.nl

Juni 2022

In de maand mei kunt u werken bewonderen van de Stichting Kunstkring Parkstad. Deze stichting zal het licht in 2010 en herbergt sindsdien een groep enthousiaste kunstenaars met verschillende en onderscheidende kunstvormen. Daaronder bevinden zich schilders, keramisten als ook beeldhouwers.

Juli 2022

In de maand Juli exposeert Tonny de Morée in onze kruisgangen.

Haar schilderijen kunnen gemaakt zijn met gouache, aquarel, nat in nat techniek, olieverf op waterbasis, of encaustic (een techniek in was die al ± 600 jaar voor Christus gebruikt werd door de Egyptenaren, Romeinen en Grieken), maar de meeste werken zijn gemaakt met acryl. Veelal schildert Tonny intuïtief door wat ze ziet, voelt of hoort, hetgeen haar werk veelal abstract maakt. Haar intentie is dat men haar werken ook vooral met gevoel gaat bekijken.

September 2022

Gedurende de maand September staan de kruisgangen in het teken van “Stilte”.

Onder dit thema zullen Jos Solberg (schilderijen), Loek Groenendijk (fotografie) en Leo Horbach (beelden) een gezamenlijke tentoonstelling inrichten.