Het Bisschoppelijk Centrum organiseert binnen zijn muren onderstaande activiteiten.

Gedenkmis ivm 900e sterfdag van Ailbertus van Antoing 19 september 19.00 uur

Ailbertus werd circa 1060 in de buurt van Doornik een plaatsje bij Antoing (B) geboren. Na zijn priesterwijding in 1100 vertrok Ailbertus oostwaarts, waar hij in 1104 samen met zijn twee broers bij Burg Rode in het huidige Herzogenrath verscheen. Zij zochten naar een ascetisch leven in volstrekte armoede. Van Graaf Adelbert, van Saffenberg uit Mayschoß aan de Ahr en eigenaar van Burg Rode kreeg Ailbertus een stuk grond waarop hij een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje bouwde. De rijke Embrico van Mayschoß sloot zich met zijn gezin aan bij Ailbertus en schonk al zijn bezittingen aan de kleine gemeenschap. In 1106 begonnen ze met de bouw van de crypte en legden de fundamenten voor de toekomstige kloosterkerk. Op 13 december 1108 (St. Lucia), werd de crypte ingewijd. Na onenigheid met Embrico besloot Ailbertus in 1111 het land te verlaten. Hij vertrok naar Clairfontaine (F.) om een nieuwe abdij te stichten. Daarna besluit Ailbertus terug te keren naar zijn eerste gemeenschap.  Onderweg werd hij ziek en overleed in Sechtem bij Bonn (D) in 1122.

Tussen de dood van Ailbertus en de herdenkingsmis van vandaag liggen precies 900 jaar (1122-2022).

 

Wij nodigen u daarom graag uit voor deze herdenkingsmis op maandag 19 september 2022 om 19.00 uur in de abdijkerk van Abdij Rolduc te Kerkrade.

De Stichting Ailbertus Rolduc en het St. Catharinagilde willen de stichter van Rolduc, Ailbertus van Antoing, gedenken.

De hoogmis zal worden opgedragen door deken pastoor Stef Nevelstein, pastoor Dr. Guido Rodheudt, de Romeinse postulator Dr. iur.can. Joseph Geelen en diaken Din Houtema. Het koor Camerata vocale St. Gertrud uit Herzogenrath, onder leiding van Herbert Nell, zal de Missa St. Crusis van Josef Gabriel Rheinberger ten gehore brengen.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

 

Rondleidingen

Tijdens de historische rondleiding duikt u in de rijke historie van de Abdij. U bezoekt onder begeleiding van een gids de abdijkerk met crypte uit de 12e eeuw, de rococobibliotheek, de bisschopszaal, de schilderijengalerij en het abtenhuis. De rondleiding duurt ca. 1,5 uur. Meer info op onze rondleidingen pagina.

Uitleg orgel en miniconcert

Tjeu Zeijen ontvangt u graag in de abdijkerk en geeft uitleg over de orgels van Rolduc inclusief een miniconert. Meer info over dit mini concert.

Exposities

Regelmatig vinden er dan ook exposities plaats van kunstenaars (professionals en amateurs) of galeriehouders. De exposities zijn vrij toegankelijk tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer info over de exposities.