Het doel van het project is om een wijnregio in opmars (groeiend aantal wijnmakers én kwaliteitswijnen!) met een unieke geologische stapeling van ijzerzandsteen, mergel, grind en löss op de korte afstand van 80 km en een gedeelde cultuurhistorische wijngeschiedenis te verbinden tot een uniek, grensoverschrijdend toeristisch verhaal. De Wijnstraat vergroot de aantrekkelijkheid van deze wijngebieden door bezoekers in tijd en ruimte te spreiden, waardoor een bredere doelgroep wordt aangetrokken en duurzaam wijntoerisme wordt gestimuleerd.
Dit alles gebeurt via een onderzoek over regionale wijnidentiteit, productontwikkeling van een wijnroute en wijnbeleving en een innovatief en duurzaam wijnecosysteem:
- Een wijnidentiteitsonderzoek om het (gemeenschappelijke) wijnverleden in kaart te brengen, inzicht te krijgen in het unieke terroir en de regionale wijnidentiteit te definiëren.
- Uitwerking van de wijnstraat en wijnbeleving: een lange afstandsfietsroute die de 4 wijngebieden met een erkende oorsprongsbenaming; Hageland, Haspengouw, Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg met elkaar verbindt. Hierbij zullen herkenbare Wijnhubs*, erfgoedlocaties met een wijnverleden, als toegangspoorten fungeren voor de route en het wijngebied. Het wordt een wijnstraat! Waarbij wijnbeleving centraal staat.
- De opbouw van een wijnecosysteem. Dit project wil ondernemers warm maken om deel te nemen aan duurzaam wijntoerisme door middel van kennisuitwisseling, productontwikkeling en het creëren van wijnbelevingen, ondersteund door een gezamenlijk kader en vormingsactiviteiten.
*kasteel van Horst (Hageland), de Stroopfabriek in Borgloon (Haspengouw), het kasteel van Leut (Maasvallei België), een monumentaal pand in het centrum van Meerssen (Maasvallei Nederland) en de abdij van Rolduc (Mergelland Zuid-Limburg).
Partners Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Visit Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Gemeente Kerkrade, Stad Borgloon, Visit Limburg, Wijndomein d’Hunes en kloostercomplex Watersley werken gedurende 3 jaren samen om dit te realiseren. Het project wordt mede gefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Budget:
- Totaal budget: 2.999.999,99
- Toegekende subsidie: 1.499.999,99
Meer weten over het project: Over ons | Wijnstraat | Interreg Vlaanderen-Nederland (interregvlaned.eu)
Update oktober 2025:
De Wijnstraat is volop in beweging
Ruim een jaar na de aftrap van de wijnstraat, het grensoverstijgende wijnproject dat Nederland en Vlaanderen verbindt, staan we midden in de projectperiode. Met inmiddels negen partners en een stevige basis aan wijnroutes, wijnhubs en wijnstops in ontwikkeling groeit het project langzaam uit tot een beleving die het hele gebied op de kaart zal zetten.
Bepalen van onze wijnidentiteit
Wie zijn we als wijnregio? Wat maakt onze wijn zo eigen, zo herkenbaar? Om die vragen te beantwoorden, doken we diep in het verleden, het heden én de toekomst van de wijnstreek.
Tijdens brainstormsessies met lokale wijnbouwers, toeristische (wijn)actoren, steden en gemeenten en (horeca)ondernemers is nagedacht over wat de wijnstreek van hier zo eigen maakt, hoe die past binnen het huidige landschap en hoe we samen de toekomst van wijn in de regio kunnen vormgeven. Ondertussen dook een groep historici in de rijke geschiedenis van de wijnbouw in de wijnstreek, met als doel het verleden van wijn in de drie provincies zichtbaar te maken. In combinatie met een benchmark, concurrentieanalyse en doelgroeponderzoek leidde dit tot een duidelijke conclusie: we zijn één in verscheidenheid. Een mozaïek van verhalen, terroirs, smaken, … die samen de identiteit van deze wijnstreek vormen.
De resultaten van het wijnidentiteitsonderzoek kan je raadplegen op de projectwebsite.
De wijnhubs bouwen aan beleving
In zeven wijnhubs wordt volop gebouwd aan plekken waar bezoekers straks wijn kunnen zien, ruiken, voelen, proeven én beleven. Elke locatie volgt zijn eigen tempo, afhankelijk van de omvang van de verbouwingen en de fase binnen het project. Benieuwd naar de voortgang per wijnhub? Op hun eigen website vind je telkens updates over de vordering van de werken.
Intussen is er ook veel inspiratie opgedaan voor de wijnbelevingswand. Een zintuiglijke ervaring die bezoekers via geur, smaak, zicht, geluid en tast meeneemt in het verhaal van de gezamenlijke wijnstreek. Er is inmiddels ook genoeg inspiratie opgedaan voor de wijnbelevingswand: een zintuigelijke ervaring die bezoekers via de vijf zintuigen meeneemt in het verhaal van onze gezamenlijke wijnregio. Tegelijkertijd laat de wand op een toegankelijke en speelse manier ook de unieke, lokale verschillen zien tussen de wijnhubs. Samen met een interieurbouwer wordt de komende periode onderzocht hoe deze beleving het best kan worden geïntegreerd binnen de verschillende locaties.
Binnenkort kan je de wijnbelevingswanden bewonderen in elke wijnhub!
Fietsen door de wijnstreek
De grensoverschrijdende fietsroute langs de bestaande fietsknooppunten begint langzaam vorm te krijgen. Stap voor stap ontstaat zo een traject van ruim 400 kilometer, dat loopt van Leuven tot net voorbij Sittard, dwars door de wijnregio’s. De route verbindt niet alleen de verschillende landschappen en wijngaarden, maar ook de beleving onderweg. Daarnaast is al een eerste verkenning gedaan naar aanvullende fietslussen vanaf de wijnhubs, zodat bezoekers eenvoudig kunnen afwijken van de hoofdroute om lokale wijndomeinen, dorpen en bezienswaardigheden te ontdekken.
Op naar een sterke positionering
Het verhaal krijgt langzaam vorm en recent is er een belangrijke stap gezet in de richting van positionering en promotie. Wist u al dat ‘de wijnstraat’ nog een werktitel is? In samenwerking met het creatieve bureau Zuiderlicht wordt gewerkt aan de merkidentiteit van de wijnstraat, zodat we met een helder gezicht en verhaal naar buiten kunnen treden. Authenticiteit, verbinding, duurzaamheid, beweging en passie vormen de kern van de wijnstraat – waarden die we niet alleen willen uitdragen, maar ook voelbaar willen maken in alles wat we doen.
Keuzemenu voor wijnbouwers
De wijnstraat wil lokale wijnbouwers ondersteunen en betrekken om de toeristische beleving in de regio verder te versterken en een kwalitatieve wijnstraat te ontwikkelen. Dit doen we onder meer via financiële ondersteuning bij de aankoop van producten die bijdragen aan een betere bezoekerservaring.
Momenteel zijn we volop bezig met de uitwerking van dit keuzemenu. Via onze nieuwsbrief en communicatiekanalen houden we u op de hoogte van verdere evoluties. Nog even geduld!
Het wijnecosysteem krijgt vorm
De wijnstreek bloeit pas echt wanneer wijnondernemers meegroeien. Daarom bouwen we aan een wijnecosysteem waarin samenwerking, kennisdeling en inspiratie centraal staan. We nodigen iedereen uit om aan te haken, mee te denken en te delen. Wilt u zich aansluiten bij het ecosysteem? Neem contact met ons op.
Vanaf het najaar organiseren we regelmatig bijeenkomsten rond inspirerende en verbindende wijnthema’s. Denk aan lezingen over wijn in het Kasteel van Horst, verdiepende sessies met historici over het wijnverleden en de regionale wijnidentiteit, gezellige ontmoetingen met andere wijnmakers en nog veel meer!
Ontvangt u nog geen nieuwsbrieven of updates van ons? Meld u hier aan!
Meer informatie over de wijnstraat leest u op de projectpagina.
Het wijnproeflokaal op Abdijcomplex Rolduc, Kerkrade
Bisschoppelijk centrum Rolduc (BCR) gaat een wijnproeflokaal realiseren, pal aan de wijngaard van Rolduc. Daarvoor wordt eerst het bestaande gebouw dat vroeger gebruikt werd als studeer- en verblijfskamers voor priesters in opleiding, ook wel het Johanneum genaamd, gesloopt. Gezien het aantal vrijkomende vierkante meters is bedacht om naast een wijnproeflokaal (wijnhub) óók een restaurant te bouwen, waar fine dining een plaats moet krijgen. Voordeel is dat bepaalde kosten maar één keer gemaakt hoeven worden en bovendien gedeeld kunnen worden over de twee bestemmingen.
De voorbereidingen zijn al vanaf eind 2024 aan de gang: er is een QuickScan Flora en Fauna gedaan, er is een soortenonderzoek gedaan naar vleermuizen, hazelwormen, ringslangen en de levendbarende hagedis. Omdat er vleermuizen aanwezig zijn, is een mitigatieplan nodig om te voldoen aan de bepalingen van de Omgevingswet. Dat wordt nu (november 2025) in gang gezet. In de bestaande bouw heeft er een asbest inventarisatie plaatsgevonden en er zijn sloopbedrijven benaderd om de sloop te offreren. Ook zijn er diverse ontwerpen van de hand van de architect (hoe gaan wijnproeflokaal en restaurant er uit zien) besproken. We worden inmiddels concreter met opdrachten voor draagkracht-berekeningen voor vloer en constructies. Hieruit moet onder andere volgen of we de huidige vloer en kruipruimte handhaven of slopen en daarna nieuw opbouwen. Al deze voorbereidingen zijn hard nodig voor het verdere verloop van het proces. Op basis van de ecologische voorschriften kunnen we naar verwachting pas medio 2026 starten met de sloop van de bestaande bouw en de nieuwbouw zal zo spoedig mogelijk daarna van start gaan. Medio 2027 hoopt BCR het restaurant en wijnproeflokaal te openen.




