24 september 2022 organist Tjeu Zeijen gedenkt geboortedag van César Franck

Op zaterdag 24 september a.s. zal Tjeu Zeijen concerteren op het Klaisorgel van de abdijkerk van Rolduc. Aanvang 17.30 uur.

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met het Bisschoppelijk Centrum Rolduc en Abdij Hotel Rolduc.

Op 10 December a.s is het tweehonderd jaar geleden dat César Franck geboren werd in Luik. Zijn familie is afkomstig uit Gemmenich, vlak over de grens bij Vaals. Franck bracht het grootste deel van zijn leven door in Parijs en werd al in 1837 genaturaliseerd tot Fransman. Vanaf 1859 tot aan zijn dood in 1890 was hij organist van de Église Saint – Clotilde in Parijs. Daar bespeelde hij een van de mooiste instrumenten van de orgelbouwer Aristide Cavaillé- Coll.

Tjeu Zeijen speelt op 24 september het  Premier Choral, Prélude Fugue et Variation, Deuxieme Choral, Pastorale, en tenslotte het Troisieme Choral.

 

Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Tjeu Zeijen & Vivace Kerkrade

 

Tjeu Zeijen, geb. 1950, studeerde Piano bij Jo Dusseldorp en Orgel bij Jean Wolfs aan het Maastrichts Conservatorium. In 1979 behaalde hij de Prix d’Excellence voor Orgel en in 1990 het diploma Dispokinesiotherapie en Dispokinesiopaedie bij Onne van de Klashorst in Oberhausen.

Na beëindiging van zijn werkzaamheden aan de Stichting Muziekschool Kerkrade, runt hij tegenwoordig ‘Vivace Kerkrade’, een privé muziekpraktijk voor piano, orgel en dispokinesiopaedie.

Tjeu Zeijen concerteerde in een twintigtal landen van Europa en verleende medewerking  aan de realisatie van verschillende CD,s. Als docent Dispokinesiotherapie gaf hij cursussen aan de Musikhochschulen in Berlijn, Stuttgart, Rottenburg, en de Conservatoria van Rotterdam en Maastricht.

Sinds meer dan 25 jaar speelt Tjeu Zeijen jaarlijks meerdere concerten tijdens het Limburgs Orgelfestival. De afgelopen vier jaar concerteerde hij op het Orlandofestival dat jaarlijks binnen de muren van Rolduc plaatsvindt.

De band van Tjeu Zeijen met Rolduc dateert al van lang geleden. Zijn grootvader Pierre Zeijen was organist van Rolduc vanaf 1901, terwijl zijn vader Nico hem opvolgde in 1946. Als kind vergezelde hij zijn vader vaak als deze de eredienst opluisterde met zijn orgelspel.

Er zijn twee orgels in de Abdijkerk Rolduc:

Het monumentale Klais- Orgel  werd gebouwd in 1932 en was in die tijd een absolute noviteit . Er zijn nog krantenknipsels uit die tijd, die beschrijven dat orgelliefhebbers en professionals van heinde en verre kwamen kijken naar het nieuwe orgel van Rolduc.

Het koororgel uit 1987 werd gebouwd door Frans Vermeulen uit Weert, vooral bedoeld om de koorzang vanaf het priesterkoor te begeleiden. Toch heeft het orgel ook solistische mogelijkheden.

Maak kennis met de orgels van Rolduc

Wilt u graag meer weten en horen over deze prachtige orgels? Tjeu Zeijen geeft uitleg en bespeelt beide orgels voor u. U kunt hiervoor direct een afspraak maken met dhr. Zeijen zelf, telefonisch via 0031- 6-42223548 of via e-mail tjeuzeijen@gmail.com De prijs bedraag in dat geval € 200,00 voor een half uur of € 300,00 voor een uur.

Voor meer informatie over lessen en Dispokinesiologie kunt u ook terecht op de website van Vivace Kerkrade >>>>>

28 Augustus miniconcert “Maak kennis met de orgels van Rolduc”

Op het programma staan werken van Johnn. Seb. Bach, Alexandre Boëly, Cesar Franck, Camille Saint-Saens en Leon Boellmann.