De bijen van imker Lau Vankan zorgen voor de heerlijke honing die in brasserie De Kanunnik gebruikt wordt. Hij vertelt:

 “Sinds enkele jaren heb ik het voorrecht om mijn bijen in de tuin van Rolduc te mogen plaatsen. De vorige imker was overleden zodoende mocht ik zijn plaats overnemen. Bij de overgang van de vorige imker, mijnheer Van der Voort, kreeg ik alle medewerking van zowel Abdij Rolduc als van de gemeente Kerkrade.

Op Rolduc staan veel acacia bomen. Acacia honing is de honing die het langst vloeibaar blijft. Dit komt doordat er veel fructose in de honing zit.  Ook vinden mijn bijen veel nectar in de omgeving van Rolduc. Bijen vliegen in een actie radius van 3 kilometer. Bij mijn honing zou je zelfs van internationale honing kunnen spreken. De bijen vliegen zonder paspoort richting Duitsland.

De bijen staan goed beschermd in een huisje midden tussen de dieren.  Deze dieren hebben geen last van de bijen. Mocht er een zwerm ontstaan dan is dat op Rolduc geen probleem. Hier is immers ruimte en groen genoeg zodat er niet snel overlast zal ontstaan.

Bijen zijn verbonden met de katholieke kerk. Rond 1900 ging een Duitse jongen richting Engeland om monnik te worden. Toen hij daar aankwam was men net bezig het klooster te restaureren. Deze jongeman, inmiddels omgedoopt tot broeder Adam moest meteen de steiger op. Na enkele weken bleek dat broeder Adam wegens gezondheidsredenen niet tot dit zware werk in staat bleek. De abt stuurde hem toen maar naar de bijen, die waren wat lichter. Broeder Adam vond hierin zijn roeping. Hij reisde door Europa en bracht van overal (bijen)koninginnen en bijtjes mee naar huis. Uit al deze koninginnen en bijen kweekte hij een nieuw ras. Dit ras was niet agressief, haalde veel nectar en had een lage zwermdrift. Dit bijen ras werd genoemd naar het klooster waar broeder Adam woonde, Buckfast.  Buckfast en Carnica zijn de twee bekendste bijen soorten in Europa.

TIP: veel mensen gebruiken honing in hun thee. Zij doen dan de honing in de thee als deze thee nog zeer heet is. Op deze hoge temperatuur wordt de thee niet gedronken. De waardevolle stoffen die in de honing zitten gaan teniet door deze hoge temperatuur. Het beste is als u de thee laat afkoelen tot de thee de temperatuur heeft waarop u hem drinkt en dan pas de honing erbij roert.

Omdat Acacia honing heel lang vloeibaar blijft, is deze honing uitermate geschikt om in de keuken gebruikt te worden, in salades, yoghurt ed. Mocht honing gaan kristalliseren dan kunt u hem vloeibaar maken door deze honing langzaam te verwarmen tot een temperatuur van maximaal 40°.

Voor mij als imker is de samenwerking met Rolduc optimaal. De locatie is uitstekend, daarnaast is er ook een zeer goede band met Abdijhotel Rolduc. In de brasserie worden er met mijn honing culinaire hoogstandjes bereid.  Rolduc geeft mij de mogelijkheid mijn verhaal te kunnen vertellen tijdens diverse activiteiten zoals o.a. monumenten dag. Uit het hoge aantal bezoekers van deze activiteiten, ook aan mijn stand, blijkt dat veel mensen Rolduc een warm hart toedragen.”