De voorzitter van het Klokkengilde, de heer Collong vertelt:

Het Klokkengilde Kerkrade is een vereniging van liefhebbers van het mechanische uurwerk. De vereniging is gevestigd in het souterrain direct achter de rechter hoofdpoort waar wij onze werkplaats hebben ingericht. Er wordt wekelijks een dag gewerkt aan de reparatie of bouw van allerlei  soorten mechanische uurwerken. De reparatie houdt o.a. in dat mensen in de omgeving van Kerkrade op Rolduc hun defecte klokken ter reparatie kunnen  aanbieden. Deze reparatie die door een deel van de leden wordt uitgevoerd heeft een zodanige vlucht genomen, dat de wachttijd voor de mensen is uitgelopen tot meer dan een half jaar en het aantal te repareren klokken in onze werkplaats is momenteel meerdere tientallen stuks.

Op de website van het Klokkengilde is naast een beschrijving van het gilde, ook een foto- en filmgalerij opgenomen. Verder kunnen liefhebbers van het bouwen van klokken hierop alle technische tekeningen vinden van diverse door ons gebouwde klokken in de loop der jaren.

Een van onze grotere projecten is de revisie van het torenuurwerk van het voormalig gemeentehuis van Bocholtz.  Dit uurwerk werd door ons gereviseerd en met behulp van een door ons geconstrueerd frame opgesteld in het trappenhuis van het zusterhuis. Nadat het uurwerk was ingebouwd werd ook de originele klok uit de toren gemonteerd en aan de hand van oude foto’s een nieuwe wijzerplaat aangemaakt en gemonteerd. Nu wacht het geheel op een nieuwe plaats van bestemming in een openbare ruimte, waar goede zorg voor dit stuk mechanische techniek uit vervlogen tijden, gewaarborgd is.”

Lees meer over het Klokkengilde op hun eigen website >>>