Na 18 jaar als fysiotherapeut te hebben gewerkt, ben ik overgestapt naar osteopathie. Vrijwel direct na het behalen van het diploma osteopathie heb ik een 2-jarige opleiding gevolgd die specifiek gericht is op het behandelen van kinderen. Sindsdien is mijn passie voor osteopathie alleen maar groter geworden en daarom voelt het ook niet als werken. De mooie ruimte waarin ik werk versterkt dat gevoel alleen maar.

Sinds mijn jeugdjaren voel ik me al verbonden met Rolduc. Ik denk terug aan het Antonius Doctor College, het tekenen van de grote treurwilg en de bosloop tijdens de gymles. Inmiddels is mijn praktijk al 15 jaar op Rolduc gevestigd en het voelt elke dag opnieuw als thuiskomen.

Dagelijks verwelkom ik patiënten met diverse klachten en in alle leeftijdscategorieën. De jongste patiënt tot nu toe was 2 dagen oud en de oudste 94 jaar. De klachten waarmee patiënten komen zijn divers: lage rugklachten, hoofdpijn, gewrichtsklachten, buikklachten, terugkerende ontstekingen, vermoeidheid etc.. Redenen waarom ouders een afspraak maken voor hun kind zijn bv.: slaapproblemen, onrust, pijnklachten, terugkerende ontstekingen, reflux, obstipatie, zindelijkheidsproblemen, voorkeurshouding, ontwikkelingsachterstand etc..

Wat is osteopathie nu eigenlijk?

De osteopaat herstelt verminderde beweeglijkheid van alle structuren binnen het lichaam die in verband staan met de klachten van de patiënt.

Binnen de osteopathie wordt niet alleen naar spieren en botten gekeken, maar juist naar alle systemen in het menselijk lichaam zoals organen, zenuwstelsel en lichaamsvloeistoffen.

Hebben al deze systemen een goede kwaliteit of is er bewegingsverlies? Zijn er bepaalde patronen ontstaan in de tijd? Het is mogelijk dat iemand lage rugklachten ontwikkelt doordat hij lange tijd geleden zijn enkel verstuikt heeft. Als dit niet optimaal hersteld wordt de voet anders belast. Dit hoeft verder (nog) geen klachten te geven omdat het lichaam dit kan compenseren.

Echter na verloop van tijd bouwt zich door de andere belasting langzamerhand een spanning op via de beenspieren omhoog, waardoor de bekkenhelft aan die kant relatief naar beneden getrokken wordt. Het bekken en daardoor ook de onderrug bewegen minder goed. De compensatie van het lichaam wordt langzaam verbruikt. Soms is er dan nog maar een klein duwtje nodig om klachten te ontwikkelen.

“Elke klacht is voor mij als het oplossen van een puzzel. Ik bekijk het totale plaatje van de patiënt en vind het een uitdaging om op zoek te gaan naar datgene wat een persoon belemmert in zijn dagelijks functioneren.

Je kunt als osteopaat niet op de “automatische piloot” werken, want elke patiënt is uniek. Met grote nauwkeurigheid wordt onderzocht welk weefsel niet optimaal functioneert en primair verantwoordelijk is voor de klachten waarmee de patiënt komt”.

Meer informatie over osteopathie en mijn werkwijze vindt u op de website van Praktijk Osteopathie Marlies Renkens >>>